Fra haute cuisine til fuglefoder
Hemants fiskeret er i mellemtiden færdig og den smager helt exceptionelt. At han kalder retten for ”fish curry”, lige som det almindelige måltid alle gadeboder i Malaysia serverer, må betegnes som ekstremt underspillet.
Jeg rejser mig et øjeblik fra bordet for at fotografere udsigten, da noget stort og mørkt pludselig suser over mit hoved med kurs direkte mod Hemants ”fish curry”. Jeg får et chok da jeg konstaterer, at det er en næsehornfugl der har sat sig direkte på mit bord og er gået i gang med at nedsvælge retten.
Jeg har samlet tilbragt mere end et år i Malaysias naturområder og hidtil kun set 10-12 næsehornsfugle i alt, vel at mærke oftest flyvende på stor afstand over regnskovens trækroner. Alle Malaysias næsehornsfugle er sjældne og på trods af totalfredning er de fortsat udryddelsestruede.
Efter tidligere at have jublet ved blot et glimt af en fjern næsehornsfugl er det helt surrealistisk nu at betragte et eksemplar af de normalt sky fugle voldæde en gourmet-frokost blot en halv meter borte.
Jeg konstaterer, at både fisken og de sirligt udskårne melonstykker falder i fuglens smag, og dens hjemmevante optræden tyder på, at det ikke er dens første erfaring med femstjernede måltider.
Forklaringen på, at Pangkor Laut har en stor bestand af næsehornsfugle og af andre sjældne dyr, får jeg næste dag under en vandretur i regnskoven med øens fastboende naturhistoriker Shahdan.
Sammen med en lille gruppe gæster er vi gået ind i regnskoven af stien, der starter lige bag ved Pangkor Lauts omfattende spa-område. ”Pangkor Laut har noget af det bedst bevarede regnskov på Malaysias vestkyst. Da resortet blev opført, undgik man at fælde skoven, og naturen er nu blevet øens helt store attraktion.”
Hver dag kan de interesserede gæster møde op i biblioteket hvorfra Shahdan guider ture gennem regnskoven. Ud over at arrangere denne daglige tur er det også Shahdans opgave at overvåge, at hotellets aktiviteter ikke påvirker øens natur.