XL New Zealand Lush Sub Tropical Forest Vegetation Of Abel Tasman National Park

Beretning

I egen bil tværs gennem New Zealand

AF CHRISTIAN NØRR, JOURNALIST

I egen bil tværs gennem New Zealand

Tag med på en køretur tværs gennem New Zealand. Landet er en drømmedestination for mange, og det med god grund. New Zealand er ét stort tag-selv-bord af aktiviteter og oplevelser. Men kør selv fra sted til sted. Det er den bedste måde at opleve dette gavmilde land på.

Xl New Zealand Car Road Trip South Island

New Zealand: »On the road again…« Willie Nelsons nasale countrystemme fylder bilen helt ud, da radiosignalet fra en lokal countrykanal endelig går klart igennem. Sådan skal det være. Nelsons klassiker i øret, sol gennem forruden og 2.500 kilometer på tværs af New Zealand forude.

Jeg er lige ved at glemme venstrekørslen af bare begejstring. Highway 6 ud af Queenstown står der på skiltet. Min rute og adgangsbillet til dette fantastiske eventyrland på den anden side af jorden. Mere end 30 timers flyvetur fra Danmark. Jeg trykker speederen i bund og automatgearet reagerer et sekund senere og sender mig på vej.

New Zealand er som skabt til at udforske på egen hånd. Landet med kun fem millioner mennesker og 60 millioner får har det hele. Fra solrige strande, til kæmpemæssige nationalparker, alskens fede outdoor- og adventure aktiviteter til guddommelig lokal mad og vin.

Den bedste måde at nå mest muligt er i egen bil eller campervan. Mulighederne for at leje er nærmest uendelige og er overraskende billigt. 

Og tag endelig ungerne med. De vil elske dette land. Klimaet er behageligt, kiwierne (New Zealændernes eget udtryk om dem selv, red.) er ligefremme og venlige, priserne er overkommelige, og der er masser af aktiviteter og spændende steder at besøge.

Vi valgte luksusudgaven, da vi besøgte New Zealand: Ny Toyota Camry med automatgear og lækre Bed&Breakfast undervejs. Sidstnævnte findes over alt i New Zealand og er en oplevelse i sig selv.

Mange af dem har ikke mere end 2-3 værelser, det er værtsparret selv, der byder velkommen, der er hjemmelavet morgenmad med i værelseslejen, og standarden er fantastisk. Bo også på luksuslodges ind imellem, hvor luksussen blandt andet består i den varme og personlighed, de enkelte lodge-ejere ligger i at have lige netop dig på besøg.

Så tag med på en 2.500 kilometer køretur gennem New Zealand – fra Queenstown i syd til Auckland i nord. Selv om det generelt er en fornøjelse at køre i New Zealand, er det stadig stoppene undervejs, der er de virkelige highlights. Vi bringer nogle forslag til gode stop:

XL Queenstown Cecil Peak South Island New Zealand Town Houses Lake Nature Mountains

1) Queenstown

Første stop og et af de bedste stop. Queenstown er New Zealands adventure og aktivitetscentrum nummer et. Her er efter sigende mere end 150 forskellige ture og turoperatører, der hellere end gerne hjælper dig ud på dit livs helkoptertur, bungy jump, jetboat-safari, mountainbiketur, jeepsafari, etc. Listen er uendelig, og kvaliteten er skyhøj. Men pas på budgettet. Fristelserne er mange, og inden du har set dig om, har du brugt alt for mange penge på alt for kort tid.

XL New Zealand Wanaka 4W Ridgeline Adventures Lookout Hill

2) Wanaka

Godt 120 kilometer fra Queenstown ligger denne hyggelige lille by på kanten af Lake Wanaka og omgivet af Mount Aspiring National Park. Overflødighedshornet af natur gør det til et ideelt sted at tilbringe et par dage, hvis man er til vandreture, mountainbike, kajak, 4WD eller andre udendørs aktiviteter.

Overnatning: Vi boede på Wanaka Spring Lodge, inkl. lækker morgenmad og vinsmagning med de andre gæster om aftenen. Perfekt sted at falde ned igen efter et par hektiske dage i Queenstown.

Et must do i Wanaka: Den lille by har en biograf, der er vidt berømmet over hele New Zealand. Det er en kombineret biograf og restaurant, hvor man sidder i store sofaer, lænestole og sågar en seng og et gammelt bilvrag og ser alle de nyeste film, mens man spiser lækre thairetter, pizzaer og sipper lokal bryg. Biografen hedder Paradiso og er bestemt et besøg værd.

På vejen fra Queenstown til Wanaka kører du lige forbi det oprindelige bungyjump sted. A.J. Hackett startede op her i 1988 (Kawarau Bridge, 43 meter frit fald), så har du en bungy jumper i maven, så prøv det her i stedet for til Grøn Koncert.

XL Kayaking Abel Tasman National Park People Nature Sea New Zealand

3) Abel Tasman, Nelson

I det nordligste hjørne af Sydøen ligger Abel Tasman Nationalpark (opkaldt efter en hollandsk søfarer der første gang opdagede New Zealand). Stedet er et af New Zealands smukkeste med sublime muligheder for at sejle kajak – også for børnene.

Nationalparken er af New Zealands Department of Conservation udnævnt til et være et særligt bevaringsværdigt og attraktivt sted. Men modsat andre steder betyder det ikke, at der er en stribe restriktioner for, hvad man må og ikke må. New Zealænderne elsker deres natur, men den skal også bruges, er indstillingen.

Der er mulighed for både flere dages kajakture op langs kysten, men de fleste vælger endagsturen, hvor man sejler med hurtigbåd den første halve time, hvorefter man bliver smidt af på en strand, hvor guiden instruerer dig i kajaksejlads, sikkerhedsprocedurer, programmet for dagen og så er det ellers af sted.

Kajakkerne er topersoners kajakker, så alle kan være med. Firmaet, der står bag turene, Wilsons, kalder det selv for »civiliseret eventyr«, og det er lige præcis, hvad det er. Forvent ikke det vilde adrenalinkick eller hård padling og vandring i Abel Tasman, men derimod en naturoplevelse i vandhøjde, hvor du kommer helt tæt på sæl-kolonier, fuglelivet og øde strande.

Der er en berømt femdages kombineret vandre- og kajaktur, hvor man overnatter i små luksus lodges undervejs og bliver vartet op i omgivelser, hvor der ikke er andre end dig og den gruppe, du er sammen med. Alt er inkluderet, men prisen er også derefter: ca 1.500-2.000 kroner pr.dag for en voksen, for endags turen er prisen mere humane 7-800 kroner pr. person inkl. guide, transport, frokost, lån af udstyr.

Xl New Zealand Hawkes Bay Scenic Ocean

4) Martinborough og Napier

New Zealand har oplevet en sand vinrus de seneste 15 år. Et par driftige bønder og forretningsfolk importerede vinstokke fra vinmarkerne i Europa og har startet det, der siden hen er blevet kendt som det new zealandske vin-eventyr.

I dag er det umuligt at køre på tværs af New Zealand uden at støde på store vinområder og vingårde, der for manges vedkommende lokker med åbent hus, vinsmagninger og en rundvisning i produktionen.

Der er god grund til at holde øje med disse »Open« skilte, for bag de tilsyneladende undseelige skilte gemmer der sig rene skatte af smagsoplevelser. Mange af vingårdene har allieret sig med lokale bønder, der producerer oste, pølser og paté, så der er basis for en gedigen frokost, inden man køre videre. De fleste vingårde sender også vin til Europa, men det er halv dyrt , så se dig godt for, inden du lader dig friste til den store indkøbstur.

Napier (Hawkes Bay) og Martinborough er to af hovedcentrene for vinproduktion. Særligt Napier, der udover at være kendt for deres vin, er kendt for deres særlige Art deco byggestil. Store dele af byen blev jævnet med jorden i 1930-erne på grund af et kraftigt jordskælv. Bystyret besluttede at genopføre byen i datidens særlige byggestil, hvilket i dag har gjort byen til et yndet turiststed.

Begge byer byder på fabelagtige overnatningsmuligheder:

I Martinborough, prøv Peppers Hotel – en smuk gammel bygning fra 1882 beliggende midt på torvet i den lille by, der nærmest må betegnes som en landsby. I gåafstand herfra er det muligt at nå ikke færre end 24 vingårde og dørsalg.

I Napier, prøv Breckenridge Lodge, som ligger 12 kilometer uden for Napier midt i blandt vinmarker og grønne marker. Malcolm Redmond, der har lodgen, er samtidig en af New Zealands bedste kokke, så ud over morgenmaden, som enhver Bed&Breakfast i sagens natur har, byder han på gourmetmiddage mod ekstra betaling. Maden er ganske enkel sublim og en oplevelse for sig. Ikke mindst når man drikker hvidvin til med udsigt til de selv samme marker, hvor druerne sidste år blev plukket.

 

XL Champagne Pool Wai O Tapu Geothermal Rotorua New Zealand Lake View

5) Rotorua

Nogle elsker det, andre rynker på næsen. Men Rotorua er umulig at komme uden om, hvis man gerne vil lære Maori-kulturen bedre at kende. Det er et hovedcenter for Maorierne og samtidig New Zealands mest kendte termiske område med hundredvis af naturlige hot pools (som på Island), mudderbade og spa.

Byen bliver hvert år besøgt af hundredtusindvis af turister. Her er alle de store kæder repræsenteret, og der er massevis af turistbutikker, der gerne vil sælge dig træmasker, håndarbejder af enhver tænkelig slags og jade-sten.

Men bag alt glitteret gemmer Rotorua på sine kvaliteter. Der er et rigtig godt museum og arbejdende værksted, der hedder Te Puia. Her får man et førstehåndsindtryk af Maori-kulturen, deres måde at leve på og deres historie. Museet er et slags nationalmuseum for Maorierne og samtidig et af de steder, man på tætteste hold kan opleve områdets termiske aktivitet og gejsere. Der er op til 500 i området.

Ved et andet termisk felt i Rotorua, kaldet »Hells Gate« kan man bade i mineralholdigt mudder og det naturligt opvarmede vand fra undergrunden. Stedet er blot et ud af mange, der tilbyder dette. Mange af stederne er ejet af lokale Maorier, der gerne fortæller, om deres folkeslags kultur og historie.

Overnatning: Peppers on the Point, klart mere et hotel end en Bed&Breakfast. Smukt beliggende på den yderste kant af Lake Rotorua og med udsig over de nærliggende bjerge og byen. Rigtig godt spisested.

Xl New Zealand Auckland View From Mt Eden

6) Auckland

Man skal ikke tage til New Zealand for at besøge storbyer og forvente verdensklasse shopping. New Zealand er først og fremmest natur, adventure og udeliv. Men Auckland, landets største by (ikke hovedstad!) er eneste markante undtagelse.

Auckland, også kaldet »City of Sails«, er en hyggelig storby omgivet af hav på begge sider. To havne – en mod øst og en mod vest – omkranser byen, ligesom ikke færre end 52 vulkaner gør det. Auckland er en sjælden smuk storby. Her findes alt, hvad man kan forvente af en storby. Også sine markante vartegn. Det største og i bogstaveligste forstand mest markante er Skytower, 328 meter højt, den højeste bygning på den sydlige himmelkugle.

Auckland Museum er også værd at fremhæve. Selv om museer ofte er gabende kedsommelige er Aucklands en undtagelse. Hr må man nemlig pille og røre ved flere af de udstillede genstande. Der er en stor afdeling for Maori-kultur, så hvis du ikke fik nok i Rotorua kan du fortsætte her. Museet fortæller også historien om New Zealands udvikling fra fjern straffekoloni og hvalfangerdestination for få barske mænd til i dag at være et sted, mange drømmer om at besøge.

Overnatning: En kort færgeoverfart på et kvarter bringer dig til Devonport, en lille hyggelig landsby midt i storbyen. Her ligger et fantastisk Bed&Breakfast, kaldet: The Peace and Plenty Inn. Stedet er ejet af Judy, en engelsk kvinde, der flyttede hertil for mange år siden efter at have rejst verden rundt med sin forretningsmand og opdaget, hvad hun synes, er god hotelstil, og hvad der ikke er. Det er der kommet et helt særligt og hyggeligt sted ud af. 

På fire hjul gennem New Zealand

  • Så godt som alle biler kommer med automatgear. Det gør dem utrolig nemme at køre, så kan man bruge kræfterne på at koncentrere sig om at køre i venstre side.
  • Benzinen er lidt billigere i New Zealand end i DK. 
  • Vær opmærksom på forsikringsforholdene, når du lejer bil. De fleste store biludlejningsfirmaer har en basisforsikring tilknyttet billejen. Men det er værd at tegne sin egen tillægsforsikring, så er man 100 procent dækket ind, hvis uheldet er ude.
  • Prøv ikke at køre fra fartbøden eller parkeringsbøden. Bøderne sendes til biludlejningsfirmaerne, som trækker det fra dit depositum, så det er svært at snyde.
  • GPS? Ikke GPS? Et individuelt spørgsmål. De fleste udlejningsfirmaer tilbyder nu GPS, men New Zealand er nemt at finde rundt i, og der er skiltet godt, så jeg mener ikke, det er nødvendigt. Derudover er det en del af charmen at fare vild, når man er på ferie.

Et par tips

  • Husk god køremusik. Afstandene i New Zealand er betydelig længere end i Danmark, og det er ikke altid nemt at finde en radiostation, der er værd at lytte til. Så du bliver glad for dine bedste skiver hjemmefra.
  • Stop ved nogle af de små benzinstationer undervejs i stedet for altid at tage Shell, BP og hvad de store stationer ellers hedder. Gør du det, kan du være heldig at støde ind i en tidslomme af 50er eller 60 nostalgi, hvor et ældre ægtepar hælder benzin på bilen, og kaffe og hjemmelavede sandwich og kaffe på dig.
TAL MED EN EKSPERT

Vi skræddersyer jeres rejse til New Zealand

Som kunde hos Nyhavn Rejser får I personlig vedledning og gode råd om alt fra unikke oplevelser til valg af rute og hoteller fra en ekspert, der har prøvet det hele selv.

Vi finder det, du ikke finder...

Ring til os

Vi glæder os til at høre om jeres rejsedrømme

33 320 320

Skriv til os

Fortæl os om jeres rejsedrømme eller book et møde

Sådan bestiller du en rejse

1
Kontakt os

Ring på 33 320 320, book et møde eller kontakt os.

2
Ønsker og gode råd

Tal med en rejserådgiver om jeres ønsker. Få inspiration og hør om deres personlige anbefalinger.

3
I får en rejseplan

Vi sammensætter rejsen ud fra jeres ønsker. I får et rejsesite med alle oplysninger samlet ét sted. 

4
Rejsen lægges fast

Når I er tilfredse, accepterer I tilbud og betaler depositum. Vi booker alt, som vi har aftalt det.

5
Vi holder kontakt

I er velkomne med spørgsmål. Vi opdaterer rejsesitet med rejsepapirer, og følger op, når I er hjemme igen.

Top sky Shutterstock 1714076377
Bund sky
Nyhavn garanti logo

Nyhavn Rejser Tryghed giver dig fuld tryghed på din rejse. Du er naturligvis dækket af pakkerejseloven, men hvad vigtigere er, så har vi et rutineret hold af dedikerede rejseeksperter, som altid er på forkant med din rejse og træder til, hvis du har brug for hjælp – ofte inden du selv opdager det. Det er det, vi mener, når vi siger, at en Nyhavn-rejse er følelsen af frihed. Uden bekymringer.