Beretning
I Borneos regnskovsrige er alt en overraskelse
Der er to muligheder for at opleve regnskoven og dyrelivet på den malaysiske del af Borneo: Kinabatangan River og Danum Valley. Man skulle umiddelbart ikke tro, at der er så stor forskel på oplevelserne, men det er der. Det ved jeg, for jeg har været der.
Kom med ned ad floderne og dybt ind i junglen til et uforglemmeligt møde med orangutanger, næseaber og elefanter. Og få 7 pakketips til, hvad du skal have med i kufferten på din Borneo-rejse.
Kinabatangan River
Bølgerne sprøjter højt om speedbåden, mens vi suser over et hjørne af Suluhavet med kurs mod Kinabatangan River i Sandakan. Et skarpt sving til højre forvandler det blå hav til mokkafarvet flodvand omgivet af tropeskov.
Min kæreste og jeg har netop mødt familien Driesens fra Singapore og Emma fra USA, som vi de næste par dage skal opleve Kinabatangan River sammen med. Naturguiden Bryan er med os på hele turen, det samme er kaptajnen, der sejler os rundt.
På sporet af pygmæelefanter
Jeg drømmer om at opleve orangutanger, men de sjældne pygmæelefanter indtager en klar andenplads. Bryan fortæller dog, at elefanterne ikke har været set i området længe. De cirkulerer i relativt faste ruter efter føde, så der kan gå måneder, før de vender tilbage til denne del af floden.
Vi sænker øjeblikkeligt farten og flyder lydløst ind til bredden. En tung duft af moskus hænger i luften, og vi kan høre, hvordan de pusler rundt få meter fra os. Alle holder nærmest vejret i spænding for at få glimt af elefanterne.
Flokken gemmer sig godt, så begejstringen vil ingen ende tage, da en af dem spankulerer ud af junglekrattet til frit skue!
Aberne på Abai Jungle Lodge
Der ligger forskellige lodges langs Kinabatangan River. Her er ikke luksus på programmet, men du er direkte i den natur, du er kommet for at opleve.
Vi tjekker ind på Abai Jungle Lodge, der er som en oase langs floden. Vores bungalow ligger ud til vilde blomsterbede, som lokker sommerfugle til – og gangbroer, der lokker med safari på egen hånd i junglen.
Tidligere gæster har både mødt orangutanger og set den sjældne Sunda Træleopard. Så heldige er vi ikke, men vi hilser på en kær træspidsmus, et vildsvin og snedige makakaber, der hænger ud ved restauranten for at tiltuske sig lidt godter … eller for at stjæle madding fra familien Driesens fiskeudstyr.
Ja, det skete rent faktisk.
Finurlige næseaber i sigte
Hen ad eftermiddagen er vi tilbage i båden på floden. Farverige isfugle (Kingfishers) dykker for at fange fisk, krokodiller ligger på lur i det mudrede vand, og flokke af næseaber hænger ud i trætoppene.
Bryan fortæller, at aberne kan svømme og sover med ryggen til floden, så de kan flygte i vandet, hvis der skulle være fare på færde. Men os er de ligeglade med, så vi sidder længe og betragter de finurlige skabninger, der trods deres store næse faktisk er ret menneskeagtige.
Ildfluer eller juletræskæder?
Bryan har sørget for kaffe og kiks som akkompagnement til solnedgangen. Junglen summer, vandet klukker under båden, og snart begynder de første ildfluer at vise sig. Det er dem, vi har ventet på. I den sorte nat glimter de som tusindvis af julelys på træerne langs floden, næsten om kap med Karlsvognen på stjernehimlen.
Solopgang og orangutanger
At se junglen gå til køjs er lige så stort som at se junglen vågne. Næste morgen står vi derfor op sammen med solen og sejler ud for at udforske en af bifloderne. Og det giver pote! Eller skulle jeg sige orangutang?! En hun med sin unge er ved at vågne i et af træerne, og vi sidder igen med åben mund og holder vejret for at se så meget som muligt. Som om det hjælper på øjnene at holde vejret altså …
Der er kun et par tusinde orangutanger tilbage i regnskovsområderne på den malaysiske del af Borneo. At finde to her er derfor lidt som at finde en nål i en høstak, og jeg er taknemmelig over alt det, vi allerede har oplevet.
På frokostvisit i landsby
Tværs over floden fra Abai Jungle Lodge ligger en lille landsby, som har inviteret os på rundvisning og frokost. Landsbyen er omfavnet af jungle, og ligesom lodgen er der ingen andre veje hertil eller herfra end via floden.
Hvert år siden 2016 har der været en konkurrence om, hvem af de lokale, der kan dekorere sit hus på smukkeste vis. Der er tre pengepræmier på spil, og deltagerne har virkelig været kreative med farver, blomster og hjemmelavet kunst. Der ikke en konkurrence lige nu, men det er besøgende, der kan stemme – og Abai Jungle Lodge, som tæller stemmerne sammen.
Spilopper ved Kinabatangan Riverside Lodge
Vores næste stop er Kinabatangan Riverside Lodge længere oppe ad floden. Lodgen støtter op om naturen og lokallivet f.eks. ved at handle frugt og grønt i den nærliggende landsby. Flere af de lokale arbejder også på lodgen, og de tager varmt i mod os med en introduktion aftenens dresscode; en farverig sarong, der kan bindes efter alle kunstens regler eller helt simpelt rundt om livet. Før vi når så langt, kalder en kølig dukkert i poolen, og så skal vi selvfølgelig ud på floden for sidste gang.
Vi glider sagte af sted og kommer virkelig i nærkontakt med abelivet. Den ene familie af makakaber efter den anden hænger ud i skovbrynet og de giver den fuld gas med spilopper og spiselige lopper lige for øjnene af os!
Danum Valley
Selv om vi kun har tilbragt et par dage sammen med familien Driesens og Emma på Kinabatangan River, har vi fået et helt særligt bånd og det føles trist allerede at skulle sige farvel.
Men flere og helt andre eventyr venter på Christian og jeg i Sabah-provinsens urgamle regnskov, Danum Valley, hvor vi skal bo på Borneo Rainforest Lodge.
Fra palmeolieplantager til regnskov
Før vi når så langt, venter en helt anden virkelighed. For køreturen på to timer til indgangen af Danum Valley tager os forbi den ene palmeolieplantage efter den anden.
Det anslås, at Borneos regnskov er blevet reduceret med 80 procent, og det giver virkelig stof til eftertanke at se plantagerne med egne øjne. Vi er i hvert fald enige om, at vi vil se os mere for derhjemme, for det er ikke en industri, man har lyst til at støtte.
VIP på Borneo Rainforest Lodge
Langt om længe når vi til den vilde regnskov, der gror og snor sig på alle tænkelige og utænkelige måder. Herfra venter 82 kilometer ad bakkede skovveje til Borneo Rainforest Lodge.
Resortets guest manager, Zilla, tager i mod os med en kold klud og forfriskende juice, som jeg næsten er ved at kløjes i. Ikke fordi den smager dårligt, men fordi stjerneskuespillerinden Judi Dench (bl.a. kent fra James Bond) går forbi. Hun og et filmhold er netop landet med helikopter i baghaven for at bo her et par dage, mens de laver optagelserne til en dokumentar om Danum Valley, fortæller Zilla og fortsætter:
Privat pool i hjertet af regnskoven
Jeg føler mig da også lidt som en VIP, da jeg ser vores 98 m2 villa med plunge pool og bruser på terrassen. Indenfor har vi to store dobbeltsenge, stue og badeværelse. Minibaren er fyldt, og på bordet står en krukke med hjemmebagte cookies … men det bedste af det hele er udsigten til den mokkafarvede flod foran lodgen med junglen som lærred!
Regnskov som en fæstning
Skoven troner mod himlen som en uigennemtrængelig fæstning, men uigennemtrængelig er den ikke. Det beviser et par makakaber på fineste vis ved at hoppe fra gren til gren og fra sten til sten over floden på udkig efter lidt godt at spise.
Modsat aberne ved Kinabatangan River kender aberne i Danum Valley ikke til menneskehedens godter. De har aldrig smagt toast eller æbler, og sådan skal det forblive, hvis vi fortsat skal værne om urskovens flora og fauna.
Ansigt til ansigt med skovens konge
Og ganske rigtigt for allerede på første vandretur, står jeg ansigt til ansigt med skovens konge.
En fuldvoksen han-orangutang, der kan flå min arm af, hvis han ville. Men det vil han heldigvis ikke. Han sidder roligt på jorden, vejer sit blik og spankulerer mod et figentræ. Jeg følger efter og ser, hvordan han som det letteste i verden kravler op, tager for sig af retterne og spytter stenene ned på jorden. Det er lige så hårene rejser sig!
Blodsugerne i skovens dyb
En anden af “regnskovens glæder” er igler. Dem skal du snarere være 90 procent heldig for ikke at komme i nærkontakt med. Jeg har derfor altid iglesokker på, når jeg forlader lodgen, og det er nok det bedste tip til, hvad du absolut SKAL have med i kufferten.
Med mindre du ikke er så sart, for de små blodsugere er helt ufarlige. De ligger på lur i skovbunden klar til at klæbe sig til alt, der måtte komme forbi på deres vej.
Styr på regnskovens ABC
Heldigvis er de ikke så overdimensionerede, som alt andet i den millioner år gamle regnskov. Aldrig har jeg set træer i den kaliber, som her. De største er knap hundrede meter høje. Her er stueplanter så høje som mennesker, og selv regndråberne virker større! Junglens dufte er derefter, enormt intense. Det samme er lydene, og det er nok det, der overrasker mig allermest.
Abefest og gøende gekkoer
Vi snører vandreskoene mange gange de næste par dage, og det betaler sig. Vi er f.eks. så heldige at opleve en orangutang og dens unge bygge redde i trækronerne for natten. Vi ser en familie rødbrune languraber, også kaldt ‘bladaber’, fordi deres primære kost består af blade. Og spotter også flere dværghjorte og en stor hanhjort af en art, som markerer sit territorie med blod fra et sår på halsen. Yderst mærkværdigt, men ikke det mest mærkværdige vi oplever.
Udkigsposter, hængebroer og nattesafari
Men skal du så bare vandre, når du er i Danum Valley? Nej, det skal du bestemt ikke, men til fods kan du få oplevelser, der ellers er utilgængelige. Du kan f.eks. vandre ad tætbevoksede stier, forbi rindende vandfald og vilde floder til lodgens udkigspost, hvor du for alvor får øjnene op for, hvor stor regnskoven er.
Vil du ikke helt så meget i nærkontakt med naturen, kan du køre på (natte)safari ad hovedvejen eller komme tættere på fuglelivet fra 30 meter høje hængebroer.
Husk spaen – det er jo ferie
Husk også at aflægge lodgens spa et visit. Hvornår har du sidst fået fodbad, mens du så på og lyttede til junglen? Det i sig selv er balsam for sjælen, og så kan du jo altid sætte prikken over i’et med en god massage.
7 pakketips til safari på Borneo
1. Praktisk tøj
Pak komfortabelt og svedtransporterende tøj som du kan have på i Danum Valley såsom løbetights og en langærmet, tynd trøje. Tøjet kan både holde iglerne væk, og så er det rart at have på i regnskoven, hvor luftfugtigheden er omkring 80 procent. Borneo Rainforest Lodge kan vaske dit tøj, så lad være at pakke mere end du har brug for.
På Kinabatangan River kan du have shorts og klipklipper på det meste af tiden.
2. Iglesokker
Det er en rigtig god idé at have iglesokker på i Danum Valley. Sokkerne er ganske grimme, men når den første igle kravler op af din læg, er du helt sikkert glad for dem!
3. Myggespray
Jeg havde to slags myggespray med. En med lavt ’deet-indhold’ og en med 100 % deet. Den sidste er kradsbørstige sager, men holder både myg og igler på afveje.
3. Vandresko
Danum Valleys skovstier er relativt uberørte med knolde, sten og nogle gange mudder, som gør det svært at stå fast. Det er derfor et must at have vandresko på, men de behøver ikke at have høj ankelstøtte, for ruterne er ikke mere end et par kilometer ad gangen.
4. Regntøj
Der falder mellem 100 og 400 millimeter regn hver måned i Sandakan-provinsen, som også tæller Danum Valley. Der falder mindst regn mellem marts og oktober, mens monsumregnen starter i november. Det er derfor altid en god idé at have regnjakke, måske regnbukser eller en poncho med.
5. Kikkert
Hvis du er fugleentusiast eller gerne vil se de mange detaljer på dyrene, du spotter, er det en god idé med egen kikkert. Du kan dog altid låne en på Danum Valley, og vi lånte også en på de to lodges ved Kinabatangan River.
6. Drikkedunk
Det er en god idé at have en drikkedunk med, som du let kan fylde op i løbet af dagen. Vi fik en på Danum Valley, men den havde også været rar at have på Kinabatangan River fremfor plastikflasker.
7. Rygsæk
Husk også en lille rygsæk, så du kan have vand, regntøj, myggespray, snacks og andre fornødenheder med på vandre- og dagsture. Jeg har købt en lille rygsæk fra RAINS, som er vandtæt, men det er ikke et must.