Shutterstock 2314194983

Guide

The Great West: Hvor vinden vender

Din guide til The Great American West

Støvet rejser sig i det fjerne og danner små buer i morgenlyset. Et par bisoner er måske i færd med at rulle sig i det tørre græs, men det eneste, du kan høre, er det konstante sus, der bliver i luften. En nærmest rungende stilhed, der rejser med vinden over de endeløse vidder. Først den ene retning, så den anden. Her er plads. Og få mennesker. Her er højt til himlen. Og langt til byen. Her taler man langsomt. Og man behøver ikke at sige så meget.

Adobestock 284469190

Den legendariske western-skuespiller Tom Mix sagde engang, at ideen om The Old West ikke handler om et bestemt sted på et bestemt tidspunkt i historien. Men om en sindstilstand. En livsholdning. Her møder du et blik på livet og verden, som på flere måder ikke har ændret sig siden de første prærievogne – mange var fra Norden – tog den farefulde tur over de store sletter øst for Rocky Mountains, i det, som i dag bl.a. tæller staterne Wyoming, Idaho, North Dakota og South Dakota. 

For mange amerikanere har The Great American West stadig en nærmest mytisk betydning. Nybygger-ånden. Cowboys. Ranchliv. Rodeos. Country-musik. Levende legender. Åbne landskaber. Bisoner. Og alle de små byer, hvor det traditionelle liv går sin stille gang. Friheden og ideen om den amerikanske drøm. De oprindelige befolkningers stolte kulturer og skyggerne fra deres omtumlede historie. Det hele mødes her. Midt i det mest storslåede natur, du kan opleve i USA. 

Wyoming:

Yellowstone og Grand Teton National Park, Wyoming 

Gejsere og bisoner i Rocky Mountains 

Naturen i Yellowstone National Park er ganske enkelt mageløs. Halvdelen af verdens gejsere findes her. Og mere end 7.000 varme kilder. Her er ulve, bjørne, prærieulve, hjorte og kæmpe flokke af bison, der bevæger sig i et nærmest uvirkeligt landskab, der vækker mindelser om et tabt paradis. Verdens ældste nationalpark er og bliver i en klasse for sig.  

Længere sydpå finder du Yellowstone mindre kendte nabo, Grand Teton National Park, som byder på de mest dramatiske bjerge i Rocky Mountains og en uendelig smuk natur med fossende floder, vandfald, bjergsøer og et fantastisk dyreliv med alt fra elge og bjørne til små jordegern. Vores rejserådgiver David Rosborg-Larsen har kombineret begge nationalparker på en rejse, som han fortæller om her.

White Bison Bear River St Park Uinta Cty Grznar JG 1248329 R3
Shutterstock 2282558201
Shutterstock 2172317645

Har du set tv-serien Yellowstone?  

Måske har du set tv-serien Yellowstone med Kevin Costner i hovedrollen som Dutton-familiens patriark? Det meste af serien er filmet i Wyoming, Montana og Idaho, hvor du kan besøge flere af de kendte lokationer.

Du kan faktisk også bo på Dutton-familiens ranch, som ligger i det vestlige Montana. Det er en såkaldt working ranch, som dog har budt gæster velkommen siden 1930’erne – i dag kan du vælge mellem to private cabins, der begge er opkaldt efter karakterer i serien.

Cheyenne Frontier Days, Wyoming 

Verdens største udendørs rodeo   

Cheyenne Frontier Days er en årlig rodeo og byfest, der hver sommer afholdes i Cheyenne, Wyoming. Festen varer en hel uge og er også kendt som "The Daddy of 'em All", da den regnes blandt de ældste og største rodeo-begivenheder i verden. Her kan du opleve nogle af USAs dygtigste cowboys og cowgirls konkurrere i discipliner som Saddle Bronc Riding, Barrel Racing og lassokast.

Der er også orkesterparader, komedieshows, madboder og kunsthåndværksudstillinger – og når mørket falder på, bliver byens gader og spillesteder fyldt med musik, koncerter og dans i selskab med mange af de helt store navne inden for bl.a. country-musikken.

2023 Cfdrodeo Cheyenne Laramiecounty WOT KT 0105

UXU Ranch, Wyoming

Ranchliv med rideture og rafting    

I Wyoming og Idaho er der rig mulighed for at sadle op og prøve kræfter med livet som cowboy på en ægte ranch.

UXU Ranch ligger i hjertet af Shoshone National Forest og inviterer til uforglemmelige dage og rustik luksus med alt fra rafting, fluefiskeri og vandreture til ubegrænsede rideture i områdets storslåede natur – du har selvfølgelig din egen hest under hele dit ophold.

Shutterstock 2379903023

Idaho:

Hells Canyon og Bruneau Dunes State Park, Idaho 

Varme kilder, skovsøer og sandboarding  

I USA er Idaho kendt som ”The Gem State”, fordi staten rummer så meget smuk og variereret natur, der spænder fra Nordamerikas højeste sandklitter i det ørkenlignende naturområde Bruneau Dunes State Park til rå klippelandskaber, sneklædte bjergtinder og de smukkeste dale med skovsøer og turkise floder, der snor sig gennem lysegrønne græssletter.

I Bruneau Dunes State Park kan du f.eks. kaste dig ud i sandboarding på de stejle klitter, mens Hells Canyon inviterer til outdoor liv med magiske vandreture, kajakture og action-eventyr som rafting og jet-boating. Og varme kilder? Dem finder du til overflod - Kirkham Hot Springs og Lava Hot Springs er begge enestående, og vi kan guide dig til mange flere.   

Domino Studio Mbp Mp6f8mc Unsplash
“Vidste du, at Idaho har et vidunderligt vinland med over 65 vingårde og flere ciderproducenter, som du kan besøge? ”

Snake River, Idaho 

Fluefiskeri og fredfyldte vandfald 

Idaho er et paradis for lystfiskere på alle niveauer. Vil du fange ørreder, er der gode muligheder nær Swan Valley og Idaho Falls, mens Henry’s Fork i Snake River er særlig kendt for sine regnbueørreder.

Ved Snake River finder du også Shoshone Falls, der er Idahos mest berømte vandfald – men det er ikke den eneste. Her finder du bl.a. også Upper og Lower Mesa Falls, der begge ligger i naturskønne og uspolerede omgivelser. 

Mesa Falls Aerial CREDIT Idaho Tourism Office 1

Central Idaho Dark Sky Reserve, Idaho  

USA's smukkeste stjernehimmel 

I det centrale Idaho finder du en af de få Dark Sky Reserves i verden, der har modtaget et guldcertifikat – den første af sin slags i USA.

Det betyder, at du her kan opleve den måske smukkeste stjernehimmel i hele landet. Lysforureningen er så lav, at du på klare nætter kan se millioner af stjerne funkle, som få andre steder i verden. Om sommeren er det også muligt at kigge på stjerner i selskab med kyndige astronomer, ligesom der også arrangeres lignende Stargazing Nights for børn.     

Shutterstock 1815076244

South Dakota:

Buffalo Roundup i Custer State Park, South Dakota 

Den buldrende lyd af 1400 bisoner   

Der er noget helt særligt ved at køre gennem Custer State Park. De snoede veje og smalle tunneller. De forunderlige klippeformationer og granitsøjler, der rejser sig mod himlen. For ikke at nævne fortryllende søer som Lake Sylvan.

Men det store højdepunkt er alligevel de enorme bisonflokke, der hver september drives sammen for at blive talt og vaccineret ved den såkaldte Buffalo Roundup – forestil dig den buldrende lyd af 1400 bisoner, der stormer frem, mens lokale cowgirls og cowboys arbejder på at holde styr på det hele.

Buffalo Roundup har udviklet sig til en folkefest med mere end 100 boder og op mod 15.000 deltagere, der møder op med picnic-kurve, pick-up trucks og campingstole for at hylde de majestætiske dyr og præriens stolte kultur.   

Buffaloroundupcusterstatepark00001

Badlands, Black Hills og Mount Rushmore, South Dakota 

Guldgravere, skydedueller og bagende sol i The Old West   

Få steder rummer så mange western-ikoner som den sydvestlige del af South Dakota: Badlands National Park, som er opkaldt efter sit barske terræn og ekstreme temperaturer, er nærmest som at være på en anden planet – et månelignende landskab med dybe kløfter og skjulte oaser, som du kan udforske i bil, på cykel og på vandreture.

120 km mod vest finder du de fire præsidentansigter i Mount Rushmore, det enorme og ufærdige Crazy Horse Memorial, og Black Hills National Forest, som bl.a. er kendt for de store Sioux-krige i 1800-tallet, det ikoniske klippebjerg Devil’s Tower og den engang så lovløse guldgraverby Deadwood, hvor legender som Calamity Jane og Wild Bill Hickok engang huserede. 

Jean Beller J3xqzx3eljc Unsplash

I sommerhalvåret inviterer Deadwood til de såkaldte Main Street Shootings på hovedgaden - et skuespil, hvor nogle af byens skydeglade gunslingers sætter hinanden stævne.

Det kan godt lyde lidt iscenesat, men Deadwood giver virkelig et fascinerende indblik i livet på disse kanter i 1800-tallet, hvor legender som Calamity Jane og Wild Bill Hickok engang huserede. Vi er i The Old West, trods alt.  

“Vidste du, at Crazy Horse Memorial bliver verdens største klippeskulptur, når den en dag står færdig. Arbejdet med at hugge skulpturen af den legendariske Sioux-kriger begyndte i 1948. ”

North Dakota:

Medora og Theodore Roosevelt National Park, North Dakota 

Vilde heste og action-eventyr for hele familien    

Theodore Roosevelt National Park ligger i det vestlige North Dakota og er endnu et spektakulært naturområde med bølgende prærie, barske badlands og et dyreliv, der bl.a. tæller bisoner og vilde heste.

En god base er den lille western-by Medora, der byder på hyggelige aktiviteter for hele familien – fra grillaftener og teaterforestillinger i det fri, til minigolf, mountainbike, zipline og et lille badeland, hvor I kan slippe de små fri. 

Wind Canyon In The South Unit Of Theodore Roosevelt National Park CREDIT North Dakota Tourism Usage Rights Expire July 1, 2025

Fargo, North Dakota  

En helt almindelig amerikansk by     

Måske husker du Coen-brødrenes film Fargo fra 1996 eller den nyere tv-serie af samme navn? Uanset hvad, er Fargo en af de steder, man ikke bare skal køre i gennem.

Byen har den helt rette størrelse med en charmerende bymidte, hvor du kan komme tæt på det lokale liv – her finder du mange hyggelige diners, caféer, restauranter og mikrobryggerier, og ikke mindst et nogle rigtig fine hoteller og museer som f.eks. Plains Art Museum.  

Downtown Fargo2 CREDIT North Dakota Tourism Usage Rights Expire July 1, 2025

Fort Berthold-reservatet, North Dakota 

Besøg Missouri-flodens oprindelige folk      

I Fort Berthold-indianerreservatet kan du besøge Mandan, Hidatsa og Arikara-folket, der i århundreder har boet Missouri-floden, hvor de bl.a. perfektionerede konstruktionen af jordhytter, som kunne modstå de barske nordlige sletter – reservatets indbyggere arrangerer løbende kulturbegivenheder, hvor du kan lære meget mere om de tre folk, deres historie, traditioner og det liv, de i dag lever i North Dakota. 

Shutterstock 2508269643

Tip!     

I North Dakota kan du opleve nordisk nybyggerkultur i den lille by Minot, som bl.a. har en statue af HC Andersen, en kopi af en norsk stavkirke og som hvert år afholder USA's største skandinaviske festival.

 

Hør med din rejserådgiver, om alle de andre oplevelser i det vestlige USA.

Tal med en ekspert

Vi skræddersyer jeres rejse til USA

Vores rejserådgivere har rejst rigtig meget i USA. De elsker landet og glæder sig til at dele deres passion med jer. De kender hver en afkrog og ved, hvad de taler om. Og så er de gode til at lytte. For kun sådan sammensætter vi den helt rigtige rejse for netop jer.

Ring til os

Vi glæder os til at høre om jeres rejsedrømme

33 320 320

Skriv til os

Fortæl os om jeres rejsedrømme eller book et møde

Sådan bestiller du en rejse

1
Kontakt os

Ring på 33 320 320, book et møde eller kontakt os.

2
Ønsker og gode råd

Tal med en rejserådgiver om jeres ønsker. Få inspiration og hør om deres personlige anbefalinger.

3
I får en rejseplan

Vi sammensætter rejsen ud fra jeres ønsker. I får et rejsesite med alle oplysninger samlet ét sted. 

4
Rejsen lægges fast

Når I er tilfredse, accepterer I tilbud og betaler depositum. Vi booker alt, som vi har aftalt det.

5
Vi holder kontakt

I er velkomne med spørgsmål. Vi opdaterer rejsesitet med rejsepapirer, og følger op, når I er hjemme igen.

Top sky Shutterstock 1714076377
Bund sky
Nyhavn garanti logo

Nyhavn Rejser Tryghed giver dig fuld tryghed på din rejse. Du er naturligvis dækket af pakkerejseloven, men hvad vigtigere er, så har vi et rutineret hold af dedikerede rejseeksperter, som altid er på forkant med din rejse og træder til, hvis du har brug for hjælp – ofte inden du selv opdager det. Det er det, vi mener, når vi siger, at en Nyhavn-rejse er følelsen af frihed. Uden bekymringer.