Alle rejser til Indonesien kan skræddersyes efter jeres drømme. Tal med jeres rejserådgiver om de mange muligheder.
Beretning
Bawah Reserve: Bare fødder og walkie-talkie i ukendt land
Vores rejserådgiver Margit checker ind på en af Sydøstasiens bedst bevarede hemmeligheder
Der findes en lille øgruppe mellem Malaysia og Borneo, som de færreste har hørt om. Anambas-øerne. Her ligger Bawah Reserve, blot få timer fra Singapore og alligevel så langt fra verden, man overhovedet kan komme. Margit har været der - og en del af hende ville ønske, at hun kunne dette hjørne af Indonesien hemmeligt for altid.
Jeg har rejst til Indonesien i fire årtier og hver gang er det med samme følelse i kroppen. Jeg kan fornemme det, så snart jeg begynder at pakke kufferten. Jeg kan se smilene allerede. Og mærke den dybfølte hjertevarme, som jeg aldrig tager for givet. Den rammer mig bare hver gang. Selamet Pagi! Godmorgen, Indonesien. Den første morgen er altid noget særligt. Man er stadig mellem to verdener. Med hele eventyret foran sig.
Denne gang begyndte det hele i Singapore, men jeg var hverken på vej til Bali, Borneo eller Java. Jeg skulle ikke så langt. Og alligevel skulle jeg på en måde længere, end jeg nogensinde havde været før.
Et nyt og ukendt land, som selv mange indonesere ikke kender. Anambas. 250 øer midt ude i Det Sydkinesiske Hav, hvoraf langt de fleste er ubeboede og så godt som uberørte. En af disse øer hedder Bawah og taxaen venter allerede ude foran mit hotel i Singapore. Først til færgen, der sejler en kort tur til havnebyen Batam i Indonesien, og herfra videre med vandfly mod det ukendte ørige.
Jeg kan se det ukendte paradis
Flyveturen til Bawah tager cirka 80 minutter. Vi flyver lavt og tager hurtigt afsked med kysten, mens mine tanker vandrer over den endeløse, dybblå horisont. En af piloterne flyver i bare fødder, mens den anden har skjorten halvt åben. Singapore føles allerede langt væk.
Jeg lukker øjnene for en stund og da jeg igen åbner dem, kan jeg se de første grønne skygger i horisonten. Vi er der næsten. Vores barfodede pilot tager en 360 graders rundflyvning over en lille klynge af seks øer - og jeg tager mig selv i at smile helt inde i maven. For få timer siden sad jeg i en taxa i skyggen af skyskrabere. Nu kigger jeg ned på azurblå laguner, koralrev og jungleklædte bakker, der fører ned til nogle af de smukkeste strande, jeg nogensinde har set. Jeg øjner en lang mole, der deler sig som en vifte i to. Nu kan jeg også se de første villaer på pæle i lagunen - og et par stykker, der gemmer sig blandt tæt palmeskov langs stranden.
”Hvor er det vildt, at det her sted findes”, tænker jeg til mig selv, mens piloten lander roligt på det lave vand og sætter kurs mod molen.
Bush-stemning for livsnydere
Bawah Reserve har i alt 35 villaer fordelt på tre typer: Teltlignende villaer på sandet, villaer på pæle over vandet, der ligger i hver ende af øen, og et par villaer inde i skovens dække. Jeg bor på stranden i en såkaldt Tented Beach Suite med udendørs badeværelse og overdækket veranda – hængekøjen venter allerede, og det samme gør et par liggestole på stranden, kun få meter fra vandet.
Jeg kigger mig omkring og tager det hele ind. Alt er skabt i den rette balance mellem det naturtro, det enkle og det eksklusive. Med drivtømmer, smukke tapeter og kobberbelagte badekar. Bambus og kanvas. Bush-stemning for livsnydere, har jeg lyst til at kalde det. Snorkeludstyret er allerede lagt frem i den rette størrelse og der ligger friskbagte cookies ved kaffemaskinen. Jeg elsker det. Og jeg kan allerede mærke, at de næste dage vil byde på svære valg – skal jeg blive her på verandaen eller finde min egen lagune at snorkle i?
Barfodsluksus på Bawah-manér
Bawah Reserve består nemlig af seks øer med tre laguner og 13 strande – strandene er alle fredfyldte, men nogle af dem kan du bogstavelig talt have helt for dig selv. Du kan vandre til dem eller blive sejlet ud, lige når du har lyst. Og når du vil hjem? Så kalder du bare ind på den walkie-talkie, du har fået med i picnickurven!
Jeg finder hurtigt ud af, at alt på Bawah Reserve er skabt i netop denne ånd. Her kan alt lade sig gøre. Intet er formelt eller sat i faste rammer. Det er der bare. Og du kan lave lige så meget eller så lidt, som du vil. Der er skønne menuer hver dag, men kokken vil ofte lige høre, hvad du har lyst til – og om han kan lave noget særligt til dig med de råvarer, han har på dagen. Niveauet er tårnhøjt. Og alt er inkluderet – på nær alkohol, som du kan tilkøbe.
Der er friskpresset juice, snacks og mocktails fra de to barer. Hele dagen. Der er 60 minutters spa inkluderet hver dag – med valget mellem to spaområder, men du kan også vælge at sejle ud til en af småøerne, hvor massagebriksen er gjort klar til dig i palmernes skygge.
Der er SUP-boards, fisketure og hobbycats. Og gennemsigtige kajakker, så du kan se alle de farverige fisk svømme lige under dig, mens du udforsker alt fra mangrover til koraler. Sådan bliver det ved. Kokkeskole. Filmaftener på stranden. Dykning ved skibsvrag. Og selvfølgelig snorkling.
Jeg kan næste ikke vente, men jeg har god tid. I dag skal jeg først lande og udforske området. Jeg elsker denne del af rejsen. Den første opdagelse. Det er ved at være sidst på eftermiddagen, da jeg finder ind på en sti, som fører mig på forbi de økologiske køkkenhaver. En køkkenassistent er ved at høste krydderurter og grønt til aftenens menu. Han hilser og inviterer mig ind.
Han vil gerne lige vise mig rundt. Pak Choi langs den ene side. Rækker af kanel, citrongræs, ingefær og peberfrugter. Græskar og banantræer. Jeg glæder mig allerede til middag i aften, men nu skal jeg videre. Og op til The Rock, som er et af udkigsstederne her på hovedøen.
Eventyret finder mig her
Solen er allerede på vej ned, da jeg træder op på de sidste klippetrin. Havet funkler vildt og er ved at skifte farve. Jeg kan se bølgerne banke på klipperne og lampernes varme skær under de høje træer. Det er længe siden, jeg har følt mig så bevæget af et sted. En del af mig ville ønske, at jeg kunne holde det hemmeligt for altid.
Det får mig til at tænke på alle de gode grunde, der er til at rejse herud. Det er mere vejrsikkert end Maldiverne i sommerhalvåret. Du kan kombinere med Singapore eller en rejse i Sydøstasien. Og rejsetiden er relativt kort. Der er mange gode grunde. Men lige nu og lige her, virker de mindre vigtige. Det er mest af alt følelsen, der tæller. Følelsen af at være et sted, der er så smukt - og samtidig så fjernt og ukendt for det meste af verden. Det er eventyret for mig.
Om Bawah Reserve
Bawah Reserve åbnede i al stilhed dørene i 2017. Resortet ejes af den Singapore-baserede, britiske forretningsmand og sejler Tim Hartnoll, som opkøbte øen - der regnes for en af de smukkeste i Anambas - så han kunne bevare og beskytte dens artsrige laguner mod bl.a. dynamitfiskeri. Resultatet er et unikt og luksuriøst refugie bygget på bæredygtige principper, som i dag inviterer til suveræn barfodsluksus med snorkling og dykning.
Bæredygtighed på Bawah Reserve
På Bawah Reserve skinner de bæredygtige principper igennem alle steder - med bl.a. solenergi, selvforsynende vandforbrug, nul engangsplast, drikkevandsbeholdere i stedet for plastflasker, brug af genanvendte byggematerialer, økologiske køkkenhaver og et stort fokus på naturprojekter for områdets koraler og marineliv.